Gondolatok a borról

BOR, mindenkinek mást jelent. Van akinek csak egy bódító ital, hogy  elmenekülhessen  az élet nehézségei elől. Másoknak egy spirituális varázsszer, a rítus és az ünnep része. Kulcs a fizikai és a szellemi világ közötti átjáróhoz, megpihenéshez és megnyugváshoz.


Kép

 

Szakrális varázsszer, melynek elfogyasztása után más tudatállapotba kerülünk, és a magasabb dimenziók világát ismerhetjük meg. Spirituális varázslatossága mindig csak az arra érdemes, vagy a kiválasztott embernek mutatkozik meg. Hasonlít a Táltos paripához, aki a hétköznapi embernek ránézésre csak egy szánalomra méltó gebe, de a kis gazdája számára csodálatos fehér paripává válik  és  elrepíti őt a mitikus útra.

Az ősi kultúrákban minden esetben a vért szimbolizálja.  A vér pedig szellemi síkon a lelket jelenti, ami a létezés és az élet. Ezért is nevezi a magyar nyelv oly kifejezően és találóan a bort lélekmelengetőnek.

 
Borászat
A Dimenzió Borászat hosszú évek tudatos munkájának eredménye.  Szakmai hátterét  a  Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben megszerzett több évtizedes tapasztalatra, valamint a kor technológia szintje előtt járó legújabb technikai megoldásokra alapozza. Cél, a borászaton keresztül egy kapcsolatot létrehozni a múlt és a jövő között, ötvözve ezzel a tradíciót a természettel és a technikával. Ennek következtében igyekszünk a hagyományos, szinte elfeledett szőlőfajták legmodernebb és legkíméletesebb eljárásokkal  való feldolgozásán át, ezen fajták Csipkerózsika álmukból való felélesztését megvalósítani. A borászat központja Miklóstelepen található, ültevényei nagy része korábban a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézethez tartozott, ahol a szőlőtermelésnek évszázados múltja van.
 
Hely

Kecskemét határában honfoglaló őseink már találkoztak a szőlővel, melyet a III. században Valentinius Római császár idejében telepítettek. Anonymus „Körtvélytó”, „Gyümölcsényerdő” néven említi, amit azóta „Arany Homokjának neveznek. I. Géza (1074-1077) adománylevelében határmegjelelősként szerepel  a  „Királyné szőlőskertjéig„  jelző.
A nap a teremtés, a létezés és az élet szimbóluma. Minden élőlény éltető eleme, ezért a napos órák száma mindig meghatározó szerepű a természetben. Kecskeméten és környékén ez országos viszonylatban is kimagasló. Ezért az itt megtermett gyümölcsök magukban hordozzák a teremtő napot is, ami nagymértékben kihat az  itt  teremtett  borok  karakterére.

 
Hagyomány

Minden Népnek megvan a saját történelme, vallása, monda és hitvilága.
Mi magyarnak születtünk, ezért úgy érezzük kötelességünk ezt  az  ősi  kultúrát tovább vinni.
Célunk a borokon keresztül ezen hagyományok felszínre  hozatala,  megőrzése  és  ápolása.
Ezért kizárólag ebből a kultúrkörből származó, a borainkra leginkább jellemző neveket választottunk.
A borok fogyasztása közben gondoljunk a nevében rejlő mondanivalóra!

 
Nevek

A magyar nyelv, gyönyörű, tiszta és kifejező, ezért a nevek hűen tükrözik az adott borra leginkább jellemző tulajdonságokat. Az első korty elfogyasztása után egyszerűen csak engedjük, hogy a név útmutatása alapján a bennünk keltett érzés átjárja testünket, lelkünket és akkor talán megérezzük, mit is szerettünk volna felidézni.

A címkén látható „Tátos” dob ősi jelkép rendszere szimbolizálja, az alsó és felső világok közötti átjárót, kapcsolatot egy  másik dimenzióval, amit a bor elfogyasztása után lehet, hogy meg is tapasztalunk.

 
Hogyan, miért?

Borainkat teljesen sajátságos rendszerben, teremtjük meg, melynek alapjai  a magyar nép ősi kozmikus világszemléletében gyökerezik. E hitvallás mindent élőnek tekint, ezért kellő alázatot, tiszteletet és bölcsességet  kíván meg minden élőlénnyel szemben. Mert minden élő anyagnak lelke van. Boraink ápolásánál ezt a szemléletet a hétköznapok szintjén, a „Termékbarát technológiák” bevezetésével valósítottuk meg. Ez egy teljes és logikus technológia rendszer, ami a józanész és a természet törvényei alapján működik, tiszteletben tartva az élővilág szellemiségét. Lényege, hogy a lejátszódó folyamatokban mindig a természetes utat hagyjuk érvényesülni, és csak ezt próbáljuk meg pici, apró lépésekben harmonizálni a megálmodott minőségű termék eléréséhez. A lágy, komplex folyamatokat csak a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet büntetés nélkül megvalósítani. Ezért ez egy nagyon szoros szimbiózist feltételez az ember, a természet, a technológia és a hagyomány között. Ennek is köszönhető boraink egyedi sajátságos íz és aroma világa.