Aranyérmes miskolci borászok
There are no translations available

Visegrádon, a Thermal Hotelben rendezték meg a Közép-Európa bor-iránytűjének tartott tizenegyedik VinAgora Nemzetközi Borversenyt, melyre 21 országból 552 borminta érkezett, a kecskeméti Dimenzió Borászat Kékfrankos rosé bora aranyérmet szerzett.A versenyben a zsűri 7 Champion díjat, 83 arany- és 84 ezüstérmet osztott ki. Összesen 145 bor érkezett határainkon kívülről, és 407-re tehető a magyar indulók száma. A magyarok után a mezőny legfontosabb résztvevő országai Szlovákia, Horvátország, Románia, Németország, de Ausztria, Brazília és Peru mellett Uruguay is nemzetközi babérokra törkedett. A négy nap folyamán egy 54 főből álló nemzetközi zsűri értékelte a borokat, a Kecskeméten üzemelő Dimenzió Borászat „Bűbáj” Kunsági Kékfrankos rosé 2009. aranyérmes lett és a „VinAgora legjobb fajtabora” címet nyerte el. A nagy szakmai siker és elismerés után Kovácsné Drabant Katalin borászt és férjét, Kovács Andrást, a Miskolc-Görömbölyön élő tulajdonos házaspárt arra kértük, avassák be az olvasókat a siker hátterébe.

- Borászatunk sikere hosszú évek tudatos munkájának eredménye. Kapcsolatot szeretnénk létrehozni a múlt és a jövő között, ötvözve a tradíciót a természettel és a technikával. Igyekszünk hagyományos, elfeledett hazai szőlőfajtákat feléleszteni „Csipkerózsika-álmukból”. Borainkat teljesen sajátságos rendszerben teremtjük meg, melynek alapja a magyar nép ősi, kozmikus világszemléletében gyökerezik. E hitvallás mindent élőnek tekint, ezért kellő alázatot, tiszteletet és bölcsességet kíván minden élőlénnyel szemben. Boraink ápolásánál ezt a szemléletet a hétköznapok szintjén, termékbarát technológiák bevezetésével valósítottuk meg. Ennek is köszönhető boraink egyedi sajátságos íz- és aromavilága.

A Dimenzió Borászat terméke 2008-ban elnyerte Kecskemét Város Bora megtisztelő címet. Rozé boraink minden évben nagy sikert aratnak – mondta a borász-feleség, Katalin.
- Ez a nagyszerű eredmény nem jött volna létre férjem, András nélkül, aki nem borász, de munkája szoros összefüggésben van ezzel a tevékenységgel. Ügyvezetője a Hagyó Kft.-nek, a cég komplett borászati technológiákat, pálinkafőzdéket készít, határon innen és túl. Mi, borászok és szeszipar különböző területein tevékenykedő szakemberek, sokat köszönhetünk az ő rendszereiknek, berendezéseiknek. Ezek segítségével csúcsminőségű termékeket tehetünk le a fogyasztók asztalára. Minden népnek megvan a saját történelme, vallása, monda- és hitvilága. Mi magyarnak születtünk, ezért úgy érezzük, kötelességünk ezt az ősi kultúrát tovább vinni. Célunk a borokon keresztül a hagyományok felszínre hozatala, megőrzése és ápolása. Borainknak kizárólag ebből a kultúrkörből származó, jellemző neveket választottunk.A nyertes „Bűbáj” elnevézésű Kékfrankos Rose száraz minőségi bor igényesen megtervezett címkéjén az alábbiak olvashatók:
„E boron keresztül visszatalálhatsz népünk régmúlt idők homályába veszett mítikus világába. Fogyaszd a bort apró kortyokban kellő alázattal, és hagyd magad megigézni. A bor segítségével bejárhatod saját lelki utadat, és közelebb kerülhetsz önmagadhoz. Csak gondolj a bor nevére, és figyelj lelked hívó szavára. Bűbáj: Mai szóhasználattal bűvölés, csábítás, varázslat. A nők és a tündérek legnagyobb vonzereje. A hagyomány szerint a tündérek a csillagokból a szivárványon keresztül járnak le a földre ölelni kedvesüket. Bűbáj borainak jellemzője a tavasz frissessége és a nyár szenvedélye. Útravaló: Ajánljuk férfi embörnek és fehérnépnek. Csábításra, Bűvölésre, Varázslatra.”

A nagyszerű eredmény is azt bizonyítja, hogy jó úton járunk, reméljük, a jövőben is még sok sikeres díjat nyernek a boraink, és visszük a jó hírét Kecskemét és Miskolc városának a világban – mondta Kovácsné Drabant Katalin borász. Sz. I.
forrás: minap.hu