Bemutatkozott Kecskemét Város Bora
There are no translations available

Szerdán délután, a város közéletének reprezentánsai, a szőlész-borász szakma képviselői, valamint a sajtó jelenlétében, egy kötetlen, ünnepélyes találkozó keretein belül mutatkozott be Kecskemét Város Bora: a Dimenzió borászat 2007-es évjáratú, félédes Kövidinkája.
Amint azt a vendégeket köszöntő Dr. Zombor Gábor polgármester kihangsúlyozta, az idén első ízben kiírt Kecskemét Város Bora pályázattal nem kisebb feladatot célozott meg a város, mint hogy országos szinten is visszaállítsa a homoki – s így a Kecskemét környéki borok hírnevét. Az évente odaítélhető vándordíj jutalommal nem jár, ám igen komoly reklám-értéke van. A győztes bor ugyanis egyedi címkével, egy esztendőn át viselheti Kecskemét Megyei Jogú Város címerét, valamint a „Kecskemét Város Bora” kitüntető címet is. Mint a polgármester mondta, szükség volt rá, hogy legyen egy borunk, amit jó szívvel és kellő büszkeséggel meg tudunk mutatni az ide látogatóknak, s városi ajándékként is képes megállni a helyét.
 
Ezt követően Szili Gábor, a Corvinus Egyetem Katonatelepi Szőlészeti Kutató Intézetének telepvezetője szólt a Város Bora versenyről, amelyre meglepően népes – és erős mezőny jött össze. Hiszen - mint a telepvezető elmondta - előzetesen aggodalmas hangok is hallatszottak, hogy lesz-e elég, és főképpen elég színvonalas nevezés, de végül egy nagyon szép bor nyerte meg a kiélezett vetélkedést. A verseny, melyben Kecskemét földrajzi határán belüli fajták szerepelhettek, kihívás volt a Matthiász borrendnek is. Csak Kecskemét és kistérsége körzetében termett bor nevezhetett, a hegyközség igazolásával. A győztes bort az ismeretlen minták összevetésével kiválasztó zsűri szakmai és szakmai civil szervezetekből, a város és a média képviselőiből, valamint vendéglátósokból állt.

 Az igazi valójában nem is ismert Kövidinka szőlőfajtát és a belőle készített bort Dr. Hajdú Edit szőlőnemesítő, kandidátus, a Corvinus Egyetem Katonatelepi Szőlészeti Kutató Intézetének tudományos főmunkatársa mutatta be. Elmondta, hogy a filoxéra járvány idején indult hódító útjára ez a nagyon ellenálló, ősi magyar fajta, melynek neve összenőtt az Aranyhomokkal, így városunkkal is. A kövidinka hosszú tenyészidejű, kései – október közepi - szüretelésű, kellemes cukor-sav arányt adó szőlő, s a belőle készült sokarcú bor még további borászati eljárásokra is lehetőséget ad, így könnyen lehet, hogy ez a hamisítatlan hungaricum Kecskemétnek, és az országnak is nagy kincse lesz.
A bevezetők után került sor a kóstolásra, melynek során a korábban már borászként és kutatóként is nevet szerzett Kovácsné Drabant Katalin, a Dimenzió Borászat tulajdonosa mutatta be a Kecskeméten kinemesített fajtából készített 2007-es Kövidinkát, Kecskemét Város Borát. Nemrégiben alapított kecskeméti borászatukban, a borászati technológiákban hírnevet szerzett férjével együtt, elkötelezetten a helyi borász hagyományok hírnevének öregbítéséért dolgoznak. Kíméletes eljárással készítették borukat, amely igen nagy meglepetést okozott a közönség körében, hiszen jobbára csak a literes, harminc esztendővel ezelőtti kocsisborra emlékezve tudták eddig társítani ezt a fajtát. Ám a Város Bora egy igazán könnyed, finom italú félédes minőségi bor, melynek ingyenes kóstolására mindenkinek módja lesz: június 20.-án, 18-19 óra között, a Bor- és Pálinka Ünnepének nyitónapján, a főtéren, a Borutcában.
 
forrás:  kecskemet.hu