Debütált a kövidinka
FRONTPAGE_NO_TRANSLATION_AVAILABLE

Nem kell többé az oldalajtón besomfordálni, végre Kecskemétnek is van saját bora! Ekképpen vezette fel Zombor Gábor polgármester a település nedűjének választott kövidinka első nyilvános szereplését; megjegyezve: a szőlőpárlat azt bizonyítja, hogy a hírös város nemcsak pálinkafronton, hanem a borok terén is komoly erőket sorakoztat fel. A kecskeméti kövidinka egyébiránt valódi hungaricum: Bácskából indult hódító útjára és napjainkban is kizárólag a Kárpát-medencében termesztik.

Zamatos nedűket kóstolhattak ma délután a polgármesteri hivatal dolgozói és a sajtó munkatársai. A munkanap rendhagyó befejezésének oka: a Kecskemét Város Borának nyilvános debütálása, amelynek a Városháza díszudvara adott otthont.
A Dimenzió Borászat most megízlelt remekére hosszas procedúra után esett a választás. Mint azt Szili Gábor, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet telepvezetője elmondta: a Kecskemét és Vidéke Termelői Borversenyen jó eredményt elért - kövidinka, arany sárfehér és ezerjó fajtájú - borok kerültek a szakemberekből, civilekből és a városvezetés által delegált tagokból álló grémium elé, s született meg a történelmi döntés. A miklóstelepi központú borászat kövidinkája mostantól egy éven keresztül, vagyis a következő megmérettetésig viselheti a Kecskemét Város Bora címet.

Ami a győztes fajtát illeti: a kövidinka a XIX. század második felében, a történelmi borvidékek ültetvényeit megtizedelő filoxérajárvány pusztítását követően indult hódító útjára Bácskából - nyújtott Dr. Hajdú Edit, a kutatóintézet tudományos munkatársa rövid történelmi áttekintést a kizárólag a Kárpát-medencében honos fajta előéletéről. Mint hozzátette: a cukor- és savtartalom kedvező arányának köszönhetően a rózsaszín bogyójú, edzett szőlő hamar nagy népszerűséget vívott ki magának; valódi zamatát pedig az alföldi homok adja.

Hogy ez tényleg így van-e, arról mostantól a megyeszékhely hivatalos vendégei, illetve mindazok a celebritások is meggyőződhetnek, akiknek a városvezetés az e célra megvásárolt ötszáz darab, egyedi címkézésű üvegből egy-egy flaskát ajándékba ad. További háromszáz palackra pedig a Dimenzió Borászat ütheti rá a város címerét, illetve a nem csekély reklámértékkel bíró Kecskemét Város Bora titulust

forrás: hír6.hu